Eko Klub

darowizna

wybierz kwotę darowizny
10 zł
20 zł
50 zł
100 zł

Przekaż dobrowolną darowiznę:



Zielono mi! – Kawa? Nie tylko czarna

W zdecydowanej większości kawa kojarzy się z czarnym napojem o intensywnym zapachu i mocnym, gorzkim smaku. To właśnie taką pijemy o poranku, czasem po obiedzie do słodkiego ciastka, taka jest serwowana w kawiarniach. Widząc napar z kawy zielonej, mało kto skojarzyłby go właśnie z napojem z nasion kawowca. I choć mają takie samo pochodzenie, to jednak ich działanie zdecydowanie jest niezwykle zróżnicowane.

Kawa zielona od tradycyjnej różni się tym, że obróbka ziaren kończy się przed procesami fermentacji i spalania. Nie od dziś wiadomo, że im produkt jest mniej przetworzony, tym więcej zawiera składników odżywczych: nie inaczej jest w przypadku nasion kawowca. W postaci zielonej zawierają one kwas chlorogenowy, który ulega zniszczeniu w czasie obróbki termicznej. W połączeniu z kofeiną, którą ziarna zawierają, obniża przyswajalność cukrów w układzie pokarmowym, co sprzyja zrzucaniu zbędnych kalorii. Kwas ten bowiem zmusza do wykorzystywania zapasów energii, a przez to do spalania tkanki tłuszczowej. Dzięki temu zielona kawa, wraz z łatwiejszym odchudzaniem, pomaga także w walce z cellulitem, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, jednak osoby, które już zmagają się z tą chorobą, powinny na ten napój uważać, a jego spożywanie skonsultować ze swoim lekarzem.

Kwas chlorogenowy jest naturalnym polifenolem dzięki czemu pomaga zwalczać wolne rodniki i zapobiega powstawaniu nowych, co ma bezpośredni wpływ na wygląd naszej skóry, która starzeje się w dużo wolniejszym tempie, a także zapobiega powstawaniu nowotworów. Stosowanie zielonej kawy przynosi znacznie lepsze efekty niż picie zielonej herbaty. Istnieje przekonanie, że działanie antyoksydacyjne niepalonych nasion kawowca jest trzykrotnie większe niż w przypadku naparu z liści herbacianych krzewów. Zielona kawa zawiera również kwas kawowy, który wykazuje działanie przeciwzapalne, usprawniające system immunologiczny i przeciwmiażdżycowe, a zatem obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Ma także właściwości bakteriobójcze, antywirusowe i antygrzybicze. Zielona kawa zmniejsza również ryzyko pojawienia się kamieni żółciowych, pojawiających się na skutek wytrącania kryształków cholesterolu i soli żółciowych.

Z całą pewnością zielonej kawy nie pije się dla smaku – ten diametralnie różni się od tego, który kojarzy nam się z napojem z tych właśnie ziaren. Jest zdecydowanie bardziej pozbawiona aromatu, a jej smak nie ma charakterystycznej goryczy, jest bardziej kwaśny. Mimo to zieloną kawę powinno pić się bez żadnych dodatków, a już w szczególności bez cukru, ponieważ tylko wtedy będzie mogła zadziałać tak, jak powinna. Trzeba też pamiętać, że samo picie zielonej kawy z pewnością nie doprowadzi do pożądanych efektów: jest jedynie dodatkiem i nie zastąpi regularnych ćwiczeń i zdrowej diety. Tylko połączenie tego wszystkiego sprawi, że wysiłki będą zadowalające. Co więcej, zielona kawa może stanowić dobry zamiennik dla kawy tradycyjnej: ma ona dokładnie takie same właściwości pobudzające, co jej czarny odpowiednik.

Auto: Agnieszka Wojcieszek    Data publikacji: 3 listopada 2017    Dodano w kategorii: WYDARZENIA

AMBASADORZY

Fundacja Centaurus

Fundacja Centaurus

ul. Wałbrzyska nr 6-8
52-314 Wroclaw

kontakt@centaurus.org.pl
tel. 518 569 487 lub 518 569 488
PKO BP SA 13 1020 5226 0000 6302 0398 3293

Dla wpłat zza granicy i wpłat stałych (Raiffeisen Bank):
PL36 1750 1064 0000 0000 2257 6747 (wpłaty w PLN)
PL17 1750 1064 0000 0000 2257 6798 (wpłaty w EUR)

Dziękujemy za każdą pomoc!