Eko Klub

darowizna

wybierz kwotę darowizny
10 zł
20 zł
50 zł
100 zł

Przekaż dobrowolną darowiznę:



Bóbr Europejski w Polsce


Inaczej bóbr zwyczajny, gryzoń z rodziny bobrowatych, na ziemiach ówczesnej Polski pojawił się już dobre kilka tysięcy lat temu. Stanowił on obiekt troski książąt oraz królów. Na początku XI wieku Bolesław Chrobry zabronił polowania na bobry na terenach łowieckich, które były mu podległe. Ustanowiono nawet specjalny urząd bobrowniczego, którego zadaniem było sprawowanie opieki nad bobrami w danym okręgu. Powszechnie uważano, że bobry są własnością królewską a sami królowie oraz książeta mieli monopol na eksploatację tych zwierząt. Ich skóry miały sporą wartość obiegową w handlu wymiennym. Liczebność “królewskich zwierząt” zaczęła spadać w XIII wieku.
Bóbr Europejski jest uważany za największego gryzonia Eurazji. W przeszłości występował na terenie całej Europy, jednak gatunek ten od kilkuset lat powoli wymierał. Wszelkie uwarunkowania genetyczne bobra zwyczajnego pozwalają mu prowadzić tryb życia ziemnowodny. Szacuje się, że pod wodą może wytrzymać bez wynurzania się nawet do 15 minut. Dorosły samiec może ważyć nawet do 29kg i osiągnąć długość ciała do ponad metra. Samica bobra rodzi raz w roku, w jednym miocie od dwóch do maksymalnie 6 młodych. Bobry kopulują w wodzie, jeśli nie doszłoby do zapłodnienia za pierwszym razem, ruja może powtarzać się do 5-6 razy w okresie godowym. Młode przychodzą na świat w maju lub czerwcu, po ciąży trwającej ok. 105-107 dni. Małe bobry rodzą się ważąc ok. 500g, jednak rosną na tyle szybko, że po mniej więcej roku ich masa może wynosić od 8 do 13kg. Lubią wędrować, podczas jednej nocy mogą przepłynąć nawet 20km, jednak aspekt podróży jest bliski głównie młodym bobrom, szukającym nowego stanowiska oraz partnera – mogą przepłynąć wówczas nawet kilkaset kilometrów. W lecie nierzadko migrują z miejsc łatwo dostępnych dla ludzi. Osobniki wychowujące młode przenoszą się wówczas nawet na tereny bagienne.
Liczebność bobrów po znacznym spadku wzrosła dopiero w pierwszej dekadzie XXI wieku, kiedy to z niespełna 1200 osobników obserwowanych sto lat wcześniej, ich liczba wzrosła do ponad miliona. Stało się tak za sprawą licznych przesiedleń, reintrodukcji oraz działań ochronnych. Obecnie w Polsce żyje ich ponad sto tysięcy.

Auto: Konopnicki Łukasz    Data publikacji: 5 grudnia 2017    Dodano w kategorii: WYDARZENIA

AMBASADORZY

Fundacja Centaurus

Fundacja Centaurus

ul. Wałbrzyska nr 6-8
52-314 Wroclaw

kontakt@centaurus.org.pl
tel. 518 569 487 lub 518 569 488
PKO BP 15 1020 5226 0000 6002 0220 0350
PKO BP SA 13 1020 5226 0000 6302 0398 3293

Dla wpłat zza granicy i wpłat stałych (Raiffeisen Bank):
PL36 1750 1064 0000 0000 2257 6747 (wpłaty w PLN)
PL17 1750 1064 0000 0000 2257 6798 (wpłaty w EUR)

Dziękujemy za każdą pomoc!