Eko Klub

darowizna

wybierz kwotę darowizny
10 zł
20 zł
50 zł
100 zł

Przekaż dobrowolną darowiznę:



Żywność EKO

„Jesteś tym, co jesz” – zdanie, które jest Nam coraz częściej przekazywane przez media. Ale czy jest to zdanie prawdziwe? Raczej należałoby się zastanowić, czy nie „jesteśmy tym, co przyswajamy”, bowiem w Naszej diecie najważniejsze są cenne składniki odżywcze dostarczane przez konkretne produkty. To jak funkcjonuje ludzki organizm – zmysły, mózg, serce – wpływa na Nasze samopoczucie, kondycję i ogólnie rozumianą formę psychiczną. Niestety dzisiaj często jemy po to, aby przytłumić głód, nie zastanawiając się nad rodzajem przyjmowanych pokarmów. Warto przejść się czasem na miejscowy targ, a nawet i po okolicznych ogródkach działkowych, żeby przypomnieć sobie, jak powinny wyglądać i pachnieć prawdziwe, zdrowe, dorodne warzywa i owoce, warto także spróbować upiec samemu chleb, aby poczuć, jak powinno pachnieć i smakować domowe pieczywo, a przy okazji zobaczyć, że nie jest to tak trudne zadanie. Warto również posmakować świeżo wyciskanego soku – już po kolorze i aromacie poznasz, co będzie cenniejsze dla Twojego zdrowia.

Niestety żywność XXI. wieku jest pozbawiona większości, o ile nie wszystkich tychże walorów. Pryskane owoce i warzywa, wyroby poddawane chemicznej obróbce, modyfikowanie i dodawanie sztucznych składników, tj. barwniki, ulepszacze, wzmacniacze smaku i zapachu, zabijają prawdziwy aromat oraz walory, produktom, które spożywamy. Już sam przedłużony termin ważności produktu powinien Nam dać do myślenia. Paczkowana wędlina, która może przeleżeć w lodówce do przyszłego roku? Chleb, który po tygodniu leżenia w chlebaku nie nosi śladów wysuszenia, pleśnienia? Zagrożenie stanowią również dania typu fast food, które owszem – są tanie – ale szybko przygotowywane i najczęściej w sposób, odbiegający od wszelkich norm. Aby zachować swoje zdrowie na dłużej, warto czasem poświęcić trochę więcej czasu na same zakupy. Przyglądajmy się opakowaniom, w jakich przechowywane są produkty. Tworzywa sztuczne, plastiki, puszki, folie – żywność pochłania wytwarzane przez nie substancje jak gąbka wodę. Także żywność poddawana procesowi głębokiego zamrażania nie będzie dla Naszego organizmu odpowiednia. W gotowych daniach należy zachować szczególną ostrożność – zasada jest prosta – im mniej składników na etykiecie, tym lepiej dla Nas. Przy wyborze owoców i warzyw najlepiej sięgnąć do Naszych polskich dostawców. Mamy wówczas większą pewność, co do ich jakości. Te sprowadzane przebywają niejednokrotnie bardzo daleką drogę i wówczas kiedy w dalszym ciągu zachowują swój zdrowy wygląd, możemy mieć pewność, że nie są pozbawione szkodliwych środków chemicznych.

Bez wątpienia to w jaki sposób się odżywiamy wywiera niezmierny wpływ na ludzki organizm. Dlatego tak ważne jest, aby już od okresu dziecięcego wprowadzać do swojej diety jak najwięcej nieprzetworzonych, świeżych produktów. Składniki odżywcze oddziałują bowiem na cały ludzi organizm, zarówno jego stan fizyczny, jak i psychiczny – szczególni u dzieci, wpływając na ich rozwój fizyczny, emocjonalny, intelektualny, a nawet na zdolność przyjmowania wiedzy. Wszelkiego rodzaju niedobory składników odżywczych, minerałów i witamin oraz wchłanianie przez organizm substancji szkodliwych, zawartych w spożywanej przez Nas żywności, może posiadać szereg negatywnych skutków – od problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, niedotlenienia organizmu (zwłaszcza tkanek, krwi oraz płuc), poprzez zaburzenia odporności organizmu i zdolności jego regeneracji, powodując zwiększenie podatności na infekcje, zakażenia oraz trudności w gojeniach się ran, aż do chorób układu krążenia, a nawet i nowotworów. Warto także wspomnieć o niezaprzeczalnym wpływie odżywiania na psychosomatykę. Przyswajając nieodpowiednie dla Nas substancje, pogarszamy tym samym Nasze samopoczucie, stajemy się ospali i możemy być bardziej skłonni do stanów lęków i depresyjnych. Należy pamiętać, że Nasz organizm nie jest w stanie poradzić sobie z wchłanianiem takiej ilości toksycznych substancji.

Co możemy więc zrobić dla Naszego ciała i umysłu? Przede wszystkim zmienić nawyki i przyzwyczajenia żywieniowe. Sięgać po produkty lokalne, świeże warzywa, owoce od sprawdzonych dostawców – ekologicznych targowisk, zaprzyjaźnionych rolników, gdyż mamy pewność, co do pochodzenia produktu, sposobu jego uprawy, przechowywania, a nawet transportu. Warzywa i owoce, pochodzące z gleby, uprawiane na słońcu i świeżym powietrzu posiadają enzymy, bez których organizm nie jest w stanie przyswoić wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Pamiętajmy – nieważny jest rodzaj diety ! Bez dostarczania minerałów i witamin zawartych w świeżych owocach i warzywach, nie zapewnimy sobie pełni zdrowia. Oczywiście internet także będzie dobrym źródłem, ale pamiętajmy, żeby dobrze zapoznać się z ofertą firmy, sprzedającą zdrową żywność. Spożywać produkty zbożowe, nasiona, ziarna, tj. pestki dyni, słonecznika, różne gatunki orzechów, a najlepiej moczone – wówczas są one oczyszczone, lekkostrawne, a organizm lepiej radzi sobie z przyswajaniem zawartych w nich cennych składników odżywczych. Do swojej diety warto włączyć także suszone owoce, pod warunkiem, że proces suszenia został dokonany w sposób naturalny, więc bezpieczny dla Naszego zdrowia. Jeżeli nie wyobrażamy sobie życia bez cukru, należy sięgnąć po ten „zdrowszy”, np. stewia, ksylitol, które zaspokoją nie tylko Nasze kubki smakowe, lecz przede wszystkim nie wpłyną negatywnie na funkcjonowanie organizmu. Chleb na zakwasie, świeżo wyciskane soki, kasze ekologiczne, mleka roślinne, zdrowsze odpowiedniki słodkości, tj. batony z daktyli, chipsy z jabłek czy buraków, sok z kokosa i wiele innych – wszystkie te produkty powinny znaleźć swoje miejsce w Naszym jadłospisie. A najważniejsze – przygotowujmy posiłki sami w domu ! Nasze ciało i umysł na pewno się za to odwdzięczą ! Zyska nie tylko Nasza uroda, ale przede wszystkim zdrowie. Zregenerowane komórki, poprawa logicznego, ale i kreatywnego myślenia, nastroju, poprawa elastyczności i jędrności skóry… nie brzmi kusząco? Błędny jest pogląd, że aby zdrowo się odżywiać, trzeba być bogatym. Zmieniając nawyki żywieniowe, rezygnujemy z kupowania niezdrowego cukru, soli, wspomagaczy, barwników i innych sztucznych substancji. Poprawia się ogólna kondycja Naszego organizmu, a co za tym idzie, wydajemy mniej na wizyty w przychodniach oraz niepotrzebne lekarstwa.

Fundacja Centaurus wraz ze swoim Eko Klubem promuje zdrowe i przede wszystkim świadome odżywianie – zwłaszcza sięganie po produkty ekologiczne wiadomego pochodzenia. Wszelkiego rodzaju przetworzona chemicznie żywność jest w dalszym ciągu zbyt chętnie włączana do Naszej diety. Jest to problem na skalę globalną. Pamiętajmy, że to co jemy wpływa nie tylko na Nasz stan fizyczny, ale i emocjonalny. Wpływa na Nasz umysł. Pamiętaj: „jesteś tym, co przyswajasz”.

AMBASADORZY

Fundacja Centaurus

Fundacja Centaurus

ul. Wałbrzyska nr 6-8
52-314 Wroclaw

kontakt@centaurus.org.pl
tel. 518 569 487 lub 518 569 488
PKO BP 15 1020 5226 0000 6002 0220 0350
PKO BP SA 13 1020 5226 0000 6302 0398 3293

Dla wpłat zza granicy i wpłat stałych (Raiffeisen Bank):
PL36 1750 1064 0000 0000 2257 6747 (wpłaty w PLN)
PL17 1750 1064 0000 0000 2257 6798 (wpłaty w EUR)

Dziękujemy za każdą pomoc!